Monday 7 April 2014

Biskut Sarang Semut

BISKUT SARANG SEMUT



BAHAN-BAHAN

250 gm butter atau marjerin
100gm gula halus
350 gm tepung gandum ...}
100 gm tepung jagung;...}di ayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla

HIASAN
sedikit coklat rice
paper cup kecil secukupnya

CARA- CARA
1. Pukul kembang butter dengan gula
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata
3. Masukkan tepung dan gaul rata
4. Parutkan adunan ke dalam mangkuk kecil dan sudukan ke dalam paper cup
5. Taburkan coklat rice
6. Bakar dalam oven dengan suhu 180'C sampai masak (anggaran 15 minit )
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Tips: untuk dapatkan biskut sarang semut yang sedap boleh ikut tips di bawah:

1. Kurangkan tepung gandum kepada 300 gm
2. tambah 50 gm susu tepung

NOTA: BAKAR IKUT SUHU OVEN MASING -MASING YA .. MACAM SAYA BISKUT NI SAYA BAKAR DENGAN SUHU 130'C DALAM MASA 20 MINIT ..

credit resepi pd : DARI DUNIA DAPURKU

No comments:

Post a Comment