Monday 10 June 2013

Spageti Karbonara simPLe tapi BesT sgt2.....resepi dr France.

1st resepi yang mama nk kongsi bersama...Spageti Karbonara yang simple & senang sgt...bahan2 ni biasanya mama beli kt econsave dkt umah tu jer...x payah guna prego yg dlm tin/botol pun dah sedap .... yang paling penting kena ada cooking cream... resepi ni asalnyer dr akak sulong yg duk perancis. 1st time mama buat ni en suami puji, ini ler spageti karbonara yg paling sedap dia makan...hehehehe. 
Bkn en suami je suka, mak & adk2 kt kg pun suka mkn ni...


Bahan-bahan nyer :
1. bawang holland 1 biji- di cincang halus
2. bawang putih 3 ulas  - dicincang halus
3. Cooking cream ( 1 kotak kecik jer )
4. 1 cawan susu segar
5. udang/ daging cincang ikut selera msg2
6. cheese slice 2 keping
7.  daun oregano
8. white pepper
9. spageti 


Cara-cara nyer senang jerr..
1. tumis bwg putih dan bwg holland sampai naik bau dan garing..mskan pula udang/daging
2. bila nampak cam udang tu dh masak, masukkan cooking cream..dan cheese..
3. bila cheese dah cair dan sudh sebati dgn cream mskkan susu segar.
4. tunggu sampai mendidih br la letak daun oregano...daun ni ler yg naikkan aroma yg menyelerakan.
5. masukkan garam, white pepper & gula sesedap rasa. kalau rs pekat sgt leh + air...sb bila pekat sgt mkn cepat muak.

Untuk pasta pula :
Rebus spageti mengikut arahan di peket, toskan & renjis2kan sedikit minyak utk mengelakkan pasta melekat.

sori ler pic x brp cerah, guna camera hp murah jerr... :)


selamat mencuba.
Wassalam










No comments:

Post a Comment